top of page
  • Foto van schrijverKurt Pas

To Topaz or not to Topaz?

Eentje voor de fotografen onder ons:


Onlangs werd ik getrieerd door de snoot van een mooi hondje. De foto was op FB geplaatst door Topaz DeNoise AI. De foto zou op een hoge ISO zijn genomen ( ISO 12 800 ) en de software beloofd alle ruis weg te halen, maar toch details in de foto te behouden. En dat zonder artefacten. Mooi, da's dus de hemel! Ik fotografeer in de paaredensport al een op hoge ISO's (Soms +20 000!) en met een hoge resolutie camera betekend dat dus ruis.


Een test kon dus niet uitblijven.

Ik heb een foto van een tijdje terug, genomen op 20000 ISO gebruikt als test object.


In bovenstaande foto is dat niet onmiddellijk te zien, maar als je inzoomt krijg je dit:Deze foto bewerken in mijn standaard tool Capture One Pro is snel, eenvoudig en geeft een mooi resultaat. Om de foto in Topaz DeNoise AI te bewerken, moet ik de foto eerst in Capture One exporteren en den openen in Topaz. Het openen in Topaz was traag, de bewerking is wel eenvoudig, maar opslaan was echt tergend traag. Als je dat na een event voor honderden foto's moet doen, geen optie.

Waarom Capture One niet overslaan en gewoon de RAW file inlezen in Topaz? Dat lukt! Weliswaar weer extreem traag, maar buiten ruis weghalen, moet je de foto verder afwerken in bijvoorbeeld Photoshop, want Topaz kan geen belichting corrigeren of curves toepassen.


Wat met de kwaliteit?


1. Capture One Pro - Denoise zelf ingesteld

2. Capture One Pro - Denoise met standaard settings

3. Capture One pro - export naar JPG en Denoise uitgeschakeld

4. Topaz DeNoisee AI toegepast op 3

5. Topaz Denoise AI toegepast op een RAW file.

6. Export van die Rawfile afgewerkt in PhotoShop.Foto 4 is best OK, maar ik zie wel artefacten t.o.v. foto 1 die standaard en zonder extra stappen uit Capture One komt. Gezien de vele extra stappen en het trage proces, ga ik Topaz DeNoise AI voorlopig niet toevoegen aan mijn gereedschapskist.


Net als Topaz kan je kan Capture One Pro 30 dagen gratis testen. Een aanrader voor je je portemonnee openmaakt.
29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page