top of page

Capture One heeft een nieuw update uitgebracht. Deze update is gratis voor abonnementen of personen die Capture One 21 hebben gekocht.

De update is veel meer dan een service release die nieuwe camera’s ondersteund of enkel bugs oplost.  Ik heb de geneugte gehad om de software uitvoerig te Beta-testen en ik kan je verzekeren dat ik de nieuwe features niet meer zou willen missen!

Wat is er nieuw?

De import viewer.

In de klassieke import viewer had je, net als bij LightRoom, de mogelijkheid om een beetje in te zoemen op de voorvertoningen, maar de dia’s bleven te klein om bij een hoge resolutie camera als de Nikon D850 een goed idee te hebben over de scherpte en nuances. Doorgaans importeerde ik daarom alle beelden. Nadien volde een eerste selectie ronde waarin het merendeel van de foto’s naar de prullenmand werd verwezen.

In de nieuwe import viewer kan je de beelden nu beeldvullend maken en makkelijk enkel de beelden selecteren die er echt toe doen. Dit spaart tijd bij het importeren en schijfruimte.

 

Leuke extra is dat de filmstrip aan de rechter zijkant de getoonde foto in het midden van de filmstip houd. Zo kan je ook makkelijk beoordelen welke beelden samenhangen en welk beeld de beste is van die serie.

Style Brushes.

Deze feature is geweldig en ik zat er al een tijdje op te wachten! Capture One is altijd sterk geweest in lagen en laagmaskers, maar ze aanmaken en hernoemen vraag toch wat discipline en kost je tijd. Ik loste dat op door op één foto alle lagen aan te maken die ik doorgaans gebruik, en die dan te kopiëren naar alle andere foto’s. Ik had zelf een sessie met beelden die voorzien waren van lagen sets. Voor portretten van mensen had ik een andere set dan voor honden, paarden etc…

De nieuwe Style Brushes maakt het proces van lagen veel makkelijker en sneller. Capture One lever een handige set penselen met de meest gangbare bewerkingen. Zo is er een set met penselen om ogen te verbeteren, tanden te poetsen. En een set met bewerkingen als Dodge en Burn. Als je een penseel kiest en je begint op je foto het effect in te kleuren, dan maakt Capture One voor jou een laag aan met de naam van het penseel. Dat is zo handig!

In de standaard workflow vind je de bushes terug in de Exposure Tooltab. Heb je een eigen workspace gemakt of wil je de tool op een andere plaats toevoegen, dan kan dat via [ Add Tool ]. Die functie roep je op door in de tooltab op re cheter muisknop te drukken.

Heb je onvoldoende aan de toegeleverde penslelen, kan je makkelijk eigen penseel maken.

  • Maak een laag aan, stel de hardheid, flow en grootte van je penseel in.

  • Pas de  aanpassingen als curves, kleur, scherpte toe zoals jij het wil.

  • Ga met je muis op de laag staan in het laagvenster, rechter-muisknop selecteren, nu kan je de aanpassingen van je laag bewaren als een “Custom Style Brush”.

  • Bij het opslaan kan je zelf nog kiezen welke aanpassingen je in de brush stopt of er net uitlaat.

 

Nieuwe Brush Settings.

Ook handige is dat je nu je penseel instellingen mee kan bewaren in de aanpassingslaag. Als je nadien bijkomende aanpassingen wil maken, start je met de penseel instellingen die je voordien in die laag gebruikte.

Ook de Eraser kan je koppelen aan de penseel instellingen.

 

Zoom.

Inzoomen kan nu tot 1600% in plaats van 400% Handig voor 4K en 8K monitors of als je tot op pixelniveau een selectie wil maken.

 

Deze nieuwe versie van Capture One Pro heeft mijn workflow weer een stuk vlotter gemaakt! Leuk dat ze meedenken met wat fotografen echt nodig hebben.

 

Nog geen Capture One? Test de software 30 dagen gratis!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C1-One-ImporterViewer.png
C1-One-ImporterViewer-Selectie.png
StyleBrush-Layer.png
AddStykeBrushes-small.png
Brush-Settings.png
Eigen Style Brush.png
C1-10%.png
bottom of page