top of page

In vorige artikelen legde ik uit hoe je met de [ Color Editor Basic ] en [ ADVANCED ] snel en nauwkeurig kleuren kan aanpassen  in Capture One.

Maar je kan met deze methode niet zomaar elke kleur in gelijk welke andere kleur veranderen. Rood vervangen door bijvoorbeeld blauw kan niet. De aanpassingen zijn beperkt tot 30 graden links of rechts van de geselecteerde kleur in het kleurenwiel.

In dit artikel laat ik je zien hoe je eender welke kleur kan creëren.

Om te starten maken we een laagmasker met de beeldelementen waarvan we de kleur willen aanpassen. Dat kan je verwezenlijken door met het penseel een masker te borstelen over die beeldelementen.  In het artikel [ een stralende lag in 10 seconden ] leg ik dit in detail uit.

Als die beeldelementen allemaal (ongeveer) dezelfde kleur hebben, kan je via de Color Editor Advanced een laagmasker creëren. Hoe heb ik uitgelegd onderaan het artikel over de [ Color Editor ADVANCED ] en in deze Video.

Voor onderstaande foto creëerde ik een laag met de rode delen van de caravan. Nu gaan we deze kleur aanpassen met de Color Editor Advanced tool.

In tegenstelling tot voorheen selecteren we nu geen kleur met het pipet, maar voegen we nu met het [ + ] symbool rechts onder een kleurwiel toe. We kunnen de kleur nu weer 30 graden links of rechtsom aanpassen. Dit gebeurd met alle kleuren die in de laag zit. Rood wordt meer fuchsia, groen schuift op naar oranje en blauw wordt meer cyaan. Wij hebben enkel rode kleuren in ons laagmasker, dus de andere kleuren blijven ongemoeid. Dat is de kracht van lagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Is het effect onvoldoende, druk je weer op het plusje en pas je weer de kleur aan. Als je deze bewerking 12 keer herhaalt, heb je weer de originele kleur, want dan ben je het kleurenwiel volledig rond gegaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Is bovenstaande wat te abstract, dan kan deze clip wellicht meer duiden wat er gebeurd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een tweede mogelijkheid is om gebruik te maken van de Color Editor SKIN TONE tool.

Deze tool hebben we niet eerder behandeld omdat ik weinig portretten retoucheer. De SKIN TONE tool werkt net als de ADVANCED tool, maar je hebt een extra paneel onderaan met “uniformity” schuivertjes.

Door deze schuivertjes naar rechts te verplaatsen verander je alle geselecteerde kleuren in de richting van de kleur die je met je pipet hebt gekozen. Deze kleur moet je bekijken al de gewenste kleur. Dit kan je doen voor de kleur zelf (Hue) de saturatie van de kleur (Saturation) en de helderheid (Lightness).

Als we nu het geselecteerde kleurpalet vergroten tot het volledige kleurenwiel, en we verplaatsen het bolletje van de gewenste kleur in het kleurenwiel, bewegen de andere kleuren hiernaar toe. Hoe meer je de “Hue” schuiver naar rechts verplaatst, hoe sterker het effect.

Creativiteit ten top! En dat zonder al die ingewikkelde lagen in photoshop!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb je nog geen Capture One en is door dit artikel je nieuwsgierigheid gewekt? Test Capture One dan 30 dagen gratis!

Heb je een vraag over Capture One Pro, of zou je graag een thema besproken willen hebbe? Neem dat gerust Contact met me op.

Color-Advanced-1Wheel.png
Color-Advanced--30-Wheel.png
Color-Advanced--180-Wheel.png
Kleur Aanpassen met Capture One COLOR ADVANCED tool.png
C1-10%.png
728x90px_EN.png
bottom of page